TUS’ta Başarılı Olmak
Dr. Serkan YURTSEVER
TUS başarısı nedir? Puan sıralamasında en üst sıralarda yer almak mı? En popüler bölümlere yerleşmek mi? En az nöbeti olan bir bölümü kazanmak mı? Ya da ileride maddi olarak kişiyi en çok rahat ettirecek bölüme girebilmek mi?
Bu yazdığım soruların cevapları kişilere, aynı zamanda ülkenin sağlık ve ekonomi ile ilgili programlarına bağlı olarak değişebilmektedir.
Eskiden sadece 6. sınıftayken verilen TUS mücadelesi artık artan tıp fakültesi sayısı, mecburi hizmet, TUS dershanelerinin yaygınlaşması, kaynaklara kolay erişebilme gibi nedenlerle her geçen zamanla birlikte zorlaşmaktadır.
Bu kadar çok dinamiğin olduğu bir sınav sisteminde hangi durumda olursak olalım yapılacak en doğru şey ne istediğine karar vermek ve o hedefin gerektirdiği doğrultuda mücadele vermektir. TUS dershanesi sektöründe geçen 14. senemin ardından söyleyebilirim ki bu yolda netinizi arttırabilecek her yol mubahtır. Kimisi özet çıkartır, kimisi notu çizmeden okur, kimisi kütüphane ortamında kalabalık içerisinde motive olur kimisi mutlaka yalnız başına masada… sizin için hangisi doğru? Asıl keşif bu. Ben bu yazımda değişmeyen ve keşfedilmesi gerekmeyen gerçeklerden bahsedeceğim.
İlk yapılması gereken doğru bir temel oluşturma… mesela biyokimyaya, mikrobiyolojiye ve patolojiye hakim olmayan bir kişi pediatriyi ve dahiliyeyi çalışırken zorlanacaktır. TUS bir bütündür. Gerçek başarı için ders elemek, dersler arası fark gözetmeksizin yükselme hızını yavaşlatır.
İkinci olarak eski TUS sorularına mutlaka hakim olunmalı. Hatta mümkünse bir derse çalışmadan önce o dersin TUS soruları çözülmeli. Şunu diyebilirsiniz ‘Çalışmadığımız bir dersin sorularını nasıl çözebiliriz ki?’ Olay aslında şu: Burada amaç size soru çözdürmek değil TUS’ta ne sorulmuş? Hangi konular daha popüler? Hangi tablolar daha önemli ve ya tablonun neresi daha önemli? gibi TUS sorularına karşı bir bakış açısı kazanmaktır. Soru çözme işi bitip konuya çalışırken şunu demeye başlayacaksınız: Şu an okuduğum yerden son yıllarda çok soru çıkmış. Eğer bu bakış açısı ile konu okuyabiliyorsanız netinizin hızlı bir şekilde yükselmeye başlar.
Üçüncü olarak dikkat edilmesi gereken çalışılan bir dersin tüm konularına olabildiğince eşit mesafede olabilmek ve konu elememek. Örneğin mikrobiyoloji çalışıyorsak bazı tekrarlarımız parazit konusundan, bazısı virüs konusundan olabilir bu sizin eksikliğinize göre şekillendirilebilir.
Dördüncü olarak soru çözmek mutlaka gerekli mi? Bu sorunun yanıtı gerçekten zor. Çünkü soru çözmek ve soruyu alttaki açıklamalar ile birlikte çalışmak yalın olarak konu okumakla karşılaştırıldığında kesinlikle daha kolay bir eylem. Bu nedenle bazı kişiler soru çözmeyi kaçamak olarak görüp ayrıntıda boğulup ciddi zaman harcamalarına rağmen net artışı gösteremiyorlar. Ama doğru stratejiyi kazanmış TUS soruları ve çevresindeki bilgiye hakim kişi bir fazlasını istiyorsa soru çözerse kazanımı mutlaka olacaktır.
Ama yazının başına gelecek olursak kendi stratejisini keşfeden kişiler yukarıdan çok daha farklı yöntemler bulabilirler önemli olan istediğimiz hedefte kaybolmadan yol alabilmek. Yolu TUS’a uğrayan her hekimin başarılı olabilmesi umuduyla…