Sosyal İzolasyon
Ayça Nur DEMİR
Bir önceki ‘’Salgınların Kısa Bir Tarihi’’ adlı yazımda geçmişten günümüze yaşanan salgınlardan, bu salgınlarda hayatını kaybeden insanlardan ve gerekli hijyen ve sosyal izolasyon sağlanırsa salgınlarda yaşanan kaybın azalacağından bahsetmiştim.
Özellikle İspanyol gribinde uygulanan maske takma ve sosyal mesafe ile o salgından insanların korunduğunu not düşmüştüm. Peki nedir bu sosyal izolasyon? Yaklaşık 100 sene sonra ortaya çıkan bir pandemide ne kadar işe yarar? Şimdi gelin biraz bu konulardan bahsedelim.
Tanım
Sosyal izolasyon, kişinin kendini toplumdan kısmi veya tamamen uzaklaştırmasıdır. Uygulanan bu yöntem, grip ve tüberküloz gibi havadan bulaşan hastalıkların yayılmasını yavaşlatmak, onların seyrini izlemek ve sonunda yayılımını tamamen durdurmak ve okul, festival, toplu taşıma araçlarının kapanışları gibi geniş önlemleri almak için kullanılan bir halk sağlığı stratejisidir.
Uygulanma Zamanı
Bu stratejinin, tarihe bakıldığında ilk İspanyol gribinde uygulandığı görüldü. İspanyol gribi 1918-1920 yılları arasında meydana gelen ve pandemi şeklinde tüm dünyayı etkileyen tehlikeli bir salgındı. O zamanda Amerika Devleti’nde bu salgına karşı bazı kararlar alındı. Birincisi halkın tamamında maske takmak zorunlu hale geldi. İkincisi ise insanlar arasında gerekli mesafe sağlanarak salgının yayılımının yavaşlatılması hedeflendi. Bunun sonucunda halk aylarca sürecek olan bir sosyal izolasyona başladı. Salgından sonra yapılan çalışmalarda bu iki yöntemin etkili olduğu not edildi.
Şimdi ise dünya genelinde yaygın olan başka bir salgın var. Koronavirüs salgını. Bu salgın geçmişte yaşanan diğer salgınlara göre daha hızlı yayılım gösterdi ve hızlı ölümlere yol açtı. Daha hızlı yayılım göstermesindeki sebep globalleşen bir dünya ve gelişen bir ulaşım ağı oldu. Ama bu durumlar bizler için sadece dezavantaj mı? Tabii ki hayır. Baktığımızda ülkeler arası işbirliği daha kolay durumda ve bu salgın için ortak tedavi çalışmaları yapılmaktadır.
Dünya genelinde çalışmalar hızla devam ederken ülkeler de kendi içinde önlemlerini almaktadır. Mümkün olduğunca insanların evden çıkmamalarını, çıktıklarında ise maske takmalarını ve gerekli sosyal mesafeyi sağlamalarını istemiştir. Çünkü bilim insanları bu salgının damlacık yoluyla bulaştığını bildirmişlerdir. Eğer ki hasta kişi maske takarsa ve kendini diğer insanlardan izole ederse, hastalığın diğer insanlara bulaş riskinin baya azaldığı tespit edilmiştir.
Sonuç
Sonuç kısmına geldiğimizde ise birkaç cümle daha söylemek istiyorum. Dünya olarak zor zamanlardan geçiyoruz. Bilim insanları ve diğer sağlık çalışanları gece gündüz bizler için çalışıp uygun bir tedavi için uğraş veriyorlar. Bizlerin ise yapacağı bu dönemi hastalık kapmadan atlatabilmektir. Gerekli mesafeyi sağlayalım ve mümkün olduğunca dışarı çıkmayalım. Çıktığımız zaman ise maske takalım ve yine dışarıda gerekli mesafeyi koruyalım. Bu sayede salgının yayılım hızını azaltmış ve insan hayatını tehlikeye sokmamış oluruz.
Kaynak:
- https://www.haberler.com/sosyal-izolasyon-nedir-sosyal-izolasyon-nasil-13080185-haberi/
- https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-52012336