Serhan USLU
Doğuda bir yerde mecburi hizmet yapmanın en güzel yanlarından biridir belki doğasını ve tarihini keşfetmek. Buralarda doğmadıysanız ya da görev için gelmediyseniz belki de bu keşfi yapmak aklınıza gelmeyebilir. Ama yaklaşık 1,5 yıldır Artvin’in Arhavi ilçesinde mecburi hizmet yapan bir hekim olarak bu deneyimi yaşamanızı tavsiye ederim . Yaklaşık 8 yıl önce Ağrı’da ilk mecburi hizmet görevimi yaptığım zamanlarda tanışma fırsatı bulmuştum bu güzel coğrafyayla. Arhavi’den yola çıktığınızda Ardahan’a kadar sizi saran ağaçlar harika bir yol deneyimi sunuyor. Her ne kadar virajlı ve tek şerit yollar zorlasa da… Ardahan’dan sonraysa yalnızca anayol ve onu çevreleyen ağaçsız topraklar görüyorsunuz. Ta ki Sarıkamış tabelasını görene kadar.
Sarıkamış, Kars’ın sevimli ve küçük bir ilçesi. Sarıkamış deyince akla hemen şehitlik ve kayak merkezi gelir. Sarıkamış’a giderken, merkeze geçmeden önce şehitliği göreceksiniz. Binlerce askerimizi şehit verdiğimiz bu topraklarda şehitliği ziyaret etmeden yola devam etmek olmaz. Şehitliği ziyaret edip, kahramanlarımızı andıktan sonra yola devam ettiğinizde çam ağaçlarının olduğu ihtişamlı görüntüsüyle sizi büyülen bu ormanı gördüğünüz an arabanın penceresini açmanızı öneririm. Allahuekber dağlarının muazzam görüntüsüyle karşı karşıyasınız. Eğer güneşli bir havaya denk geldiyseniz çam ağaçlarının yeşil renkli olmadığını fark edeceksiniz. Dağa çıktığınızda, daha yakından incelediğinizde gövdesinin sarı-kahverengi olduğunu göreceksiniz. Botanikle ilgilenenler bilgi sahibi olabilirler ancak bilmeyenler için küçük bir bilgilendirme yaparsak, Sarıçam narin ve silindirik gövdeli, sivri tepeli ve ince dallı yahut dolgun gövdeli yayvan tepeli ve kalın dallı bir ağaçtır. Genç gövdelerde, yaşlı ağaçların yukarı kısımlarında, kalın dallarda “tilki sarısı” rengindeki kabuk gayet ince levhalar halinde ayrılır. Sarıçam adını gövde kabuğunun tilki sarısı renginden alır. Kuzeydoğu Anadolu’daki sarıçam ormanlarının kışa dayanıklı “nemcil ve kuru (yarı nemli) ormanlar” olarak ayrılabileceğine, nemcil ormanlarda yılık ortalama sıcaklığın, 4°C’nin altında; kuru ormanlarda ise, 6-10°C arasında olduğuna ve Sarıkamış’la yıllık ortalama sıcaklığın 2.9°C ile, Türkiye’nin en soğuk bölgesi içinde bulunduğuna işaret edilmektedir (Sarıçam el kitabından alıntıdır. Atalay ve arkadaşları, 1985; Tetik, 1985).
Sarıkamış, dünyadaki tek sarıçamlı pist özelliğini taşıyor. Nem oranının düşük olması nedeniyle yere kristal olarak düşen kar tanecikleri de diğer kayak bölgelerindeki gibi birbirine yapışmıyor ve kristal yapısını uzun süre muhafaza ediyor. Bu da pistlerde topaklanmayı önlüyor. Kristal kar adı verilen bu karı elinize aldığında kartopu yapamadığınızı ve avucunuzdan toz şeklinde kayıp gittiğini göreceksiniz. Alpler ve Sarıkamış dışında böyle kristal kara sahip bir kayak merkezi bulunmuyor. Kayak merkezinin bir güzel özelliği de sarıçam ormanlarından dolayı çığ tehlikesinin olmamasıdır.
Sarıkamış kayak merkezinde 7 otel bulunuyor. İkisinde kalma fırsatım oldu. Pistlerin otele yakın olması çok kolaylık ve rahatlık sağlıyor. Otelden çıkıp ekipmanlarınızı giydiğiniz anda kendinizi pistte buluyorsunuz. Telesiyeje biner binmez manzaranın keyfini yukarıdan da çıkartıyorsunuz. Derin bir nefes alıp ormanın kokusunu içinize çekin ve doğayı dinleyin, sarıçamların arasından kuş seslerini duyacaksınız. İnsanın içini sonsuz bir huzur kaplıyor.
Pist haritasında da görüldüğü gibi toplamda 9 pist var. 3 tanesi başlangıç pisti, 1 tanesi kolay pist, 3 tanesi orta pist ve 2 tanesi zor pist. Bu pistlerin bir özelliği de 6 ve 7 numaralı pistler dışında kendi içlerinde ormanın arasından bağlantılı olması. 6 ve 7 numaralı pistler ‘’Karanlıkdere’’ denilen ayrı bir yerde bitiyor. Başladığınız yere dönmek için tekrar ‘’Bayraktepe’’ye çıkıp, 3, 4, 5, 8 numaralı pistlerle ‘’orta kafe’’ye inmeniz gerekiyor. Ağaçların arasından kayarken zemini düzeltilemediği için batma ve düşme riskiniz çok yüksek. Böyle bir macera aramak isterseniz daha önceden snowboard yapılmış yerlerden gitmenizi tavsiye ederim. Snowboard yapılan alanlardaki karlar ezilmiş oluyor. Normal pistlerden kayak yaparken arada durup doğanın ve ormanın tadını çıkarmanızı tavsiye ederim. Bayraktepe’den Sarıkamış’ın merkezinin görünüşü ve ormanın muhteşem görüntüsü sizi tekrar tekrar buraya gelmeniz için cezbedecektir. Kayak yaparken bir arkadaşınızdan video çekmesini isterseniz arkanızdan çıkan kristal tozunun bıraktığı harika görüntüyü göreceksiniz ve eminim siz de benim gibi tekrar tekrar izlemek isteyeceksiniz.
Yazımı bitirirken sizin de mutlaka bir gün uğrayıp bu deneyimi yaşamanızı öneririm. Türkiye’de çoğu kayak merkezinde kayak yapmış biri olarak söyleyebilirim ki Sarıkamış Türkiye’nin en eğlenceli ve en keyifli pistidir. Daha detaylı bilgi almak isteyenler bana ulaşabilirler. Herkese kolaylıklar ve iyi çalışmalar diliyorum.