Sağlığımız Güvende Peki Verilerimiz?
Onur Kaan Orulluoğlu
Veri ihlalleri, küresel olarak şirketlere yıllık ortalama 3,86 milyon dolara mal oluyor ve sağlık sektörü, bireysel ihlal başına en yüksek maliyete maruz kalıyor.
Tıbbi tesislerin bir birey hakkında en özel ve değerli bilgileri içerdiğinden dolayı onları bekleyen, teknoloji kadar hızlı büyüyen bir güvenlik riski ortaya çıkıyor.
Sorunu daha da karmaşık hale getiren şey, tıbbi verilerin tesisler arasında ve bilim adamları arasında paylaşılmasının etkili tedavilerin geliştirilmesini büyük ölçüde hızlandırabileceği fikridir, ancak bu tür verileri paylaşma eğilimi bir güvenlik ihlali korkusuyla azaltılır. Tüm bu endişeler için sihirli kurşun, birçok uzmana göre “blockchain” teknolojisidir.
Şu anda hacklenemeyen bir şifreleme sistemi etrafında inşa edilen blockchain teknolojisi, büyük miktarda bilgi içeren dağıtılmış bir defter tutar. Bu, yalnızca verileri güvenli bir şekilde depolamakla kalmaz, aynı zamanda aracıyı ortadan kaldırır ve hem sağlayıcılar hem de hastalar için maliyet tasarrufu sağlar. Blockchain teknolojisi ayrıca dolandırıcılık olasılığını da azaltabilir – Sağlık dolandırıcılığı tek başına ABD’ye yılda yaklaşık 60 milyar dolara mal olur. Dolayısıyla bu teknolojinin sağlık sektöründe yaygınlaşması hem güvenlik riskini ortadan kaldıracak hem de uzun vadede çok daha tasarruflu olacaktır.