Podcast ve Sağlık
PODCAST: Günümüzde bilgi edinme alışkanlıkları değişen hayatlarımızla birlikte dönüşmeye başlamıştır. Artık ansiklopediler koleksiyon olma yolunda ilerleyerek, kütüphaneye gidilen günlerin yerini cep telefonları, bilgisayarlarımız almaktadır.
Birçok kılavuza uygun olarak sürekli güncellenen profesyonel medikal bilgi platformları birçok hekim tarafından halihazırda kullanılmakta olup bu platformların güncel olarak sürekli geliştirilmesi günümüz tıbbında her gün artan kümülatif bilginin en kısa sürede hekimlere ulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Profesyonel platformların yanında hızla yükselen free open access medical education (FOAM) hareketi de medikal bilginin yayılması ve birçok kişiye ulaşmasında göz ardı edilemez bir konumdadır Kolay ulaşılabilir bilgi haber ve duyuru araçlarından son zamanlarda birçok kişi tarafından kabul gören bir başka olgu ise podcastlerdir. Bu podcastlerin itunes, spotify gibi çok bilinen ve ulaşılabilir platformlarda sistematik olarak yayınlanmaya başlaması, podcastlerin birçok kişi tarafından kabul görmesini, podcastlerin aynı anda büyük kitlelere ulaşmasını ve takibini kolaylaştırmaktadır. Podcastlerin bu tarz platformlarda kolayca kendine yer edinmesi aynı zamanda onları yemek yemek, spor yapmak gibi fiziksel olarak yorulduğumuz fakat mental olarak zihnimizin açık olduğu zamanlarda bilgi edinmeyi verimleştirmek konusunda değerli kılmaktadır. Kısacası son zamanlarda çevrimiçi yayın platformları nasıl televizyonlara göre daha tercih edilir ve verimli bulunduysa ve bunlar artık “televizyonların yeni nesli” olarak tanımlandıysa aynı şekilde podcastleri de “radyoların yeni nesli” olarak tanımlamak çok da yanlış olmaz.
Podcastlerin bu yükselişini sadece popüler kültürün bir parçası olarak görmemek gerekir ki örnek vermek gerekirse Yale Üniversitesi bu durumun farkına varmış gibi görünüyor. Yale Journal of Biology and Medicine’ da geçen makaleye göre 5 farklı podcast kendi içlerinde belli aralıklarla yayınlanıyor ve bu podcastler dinleyici kitlesine göre “sağlık profesyonelleri veya öğrenciler için vb.” şeklinde kategorilere ayrılmış durumda. Ayrıca dünya üstünde profesyonel sağlık çalışanları için önemli bir olgu olan free open access medical education (FOAM) hareketi içinde podcastler de kendine yer bulmuş durumda. Bunların yanında podcastlerin, yazılı kaynaklardan bilgi birikimi yönünden daha verimli olabileceğine dair bazı göstergeler de mevcut. Fakat bu göstergeler için henüz yeterli kanıt olmadığına ve birçok çalışmanın kontrolsüz olduğuna dair eleştirileri de es geçmemek gerekir.
Yine Toronto Üniversitesindeki doktorlar tarafından hazırlanan bir podcast serisi ile ilgili yayınlanan makaledeki geri bildirimler olumlu görünüyor. Bilgi edinme yollarından biri de şüphesiz dinleyerek öğrenmedir. Podcastler sayesinde artık dinleyerek bir şeyleri öğrenme de hayatımızın değişmez gerçeği olmuştur. Bu anlamda sağlık alanındaki gelişmelerin, teknolojik içeriklerin ve platform üzerinden çıkacak patent, prototip ve akademik çıktıların alanında uzman hekim ve mühendislerin geliştireceği içeriklerin duyurusu yapılacaktır. Bu anlamda TABİPİM online platformu olarak medikal ve mühendislik alanında yenilikleri, gelişmeleri ve deneyimleri podcast yayınları ile de hayatımıza entegre edeceğiz.

Today, the habits of acquiring information have begun to transform with changing lifestyles. Encyclopedias are now on the way to becoming collections, and our mobile phones and computers replace the days of going to the library. The digital world surrounds everyone interested in innovation. Professional medical information platforms, which are constantly updated following many guidelines, such as the up-to-date are currently used by many physicians, and continuous development of these platforms facilitates the daily increasing cumulative information in today’s medicine. In addition to professional platforms, the rapidly rising free open access medical education (FOAM) movement is in an undeniable position for spreading medical knowledge and reaching many people. Podcasts, news, and announcement tools are easily accessible information, that has been accepted by many recently. The systematic publication of these podcasts on well-known and accessible platforms such as iTunes and Spotify make it easier for podcasts to be accepted by many people, and podcasts to reach large audiences at the same time. The fact that podcasts easily take their place in such platforms also makes them valuable in terms of gaining information when we are physically tired, such as eating, exercising, but mentally clear. In short, it would not be wrong to define podcasts as the “new generation of radios”, just as online broadcasting platforms are more preferred and efficient than televisions recently, and they are now defined as the “new generation of televisions”.
This rise of podcasts should not only be seen as a part of popular culture. According to the article in the Yale Journal of Biology and Medicine, 5 different podcasts published at regular intervals are divided into categories and these podcasts are “for health professionals or students, etc.” according to the audience. (Lomayesva et al., 2020). In addition, podcasts have found a place in the free open access medical education (FOAM) movement, which is an important phenomenon for healthcare professionals around the world (Chin et al., 2017). Besides, there are some indications that podcasts can be more efficient in terms of knowledge accumulation from written sources (Back et al., 2017). Tabipim online platform aims to match all its participants with keywords in their fields of interest and to announce its effectiveness with podcasts. However, we should not ignore the criticism that there is not enough evidence for these indicators yet and that many studies are uncontrolled (Cho et al., 2017). The feedback in an article published about a podcast series prepared by doctors at the University of Toronto also seems positive (Malecki et al., 2019).
One of the ways of acquiring knowledge undoubtedly is learning by listening. Thanks to podcasts, learning something by listening has become the constant reality of our lives. In this sense, the ecosystem will be expanded by announcing the developments in the field of health, technological contents, and the contents to be developed by physicians and engineers who are experts in the field of patents, prototypes, and academic outputs to be released on the platform. In this sense, the TABİPİM online platform aims to develop a format that supports young innovative individuals and their participation by introducing the innovations, developments, and experiences in the field of medical and engineering through podcast broadcasts.