Patent
Sağlık teknolojileri ile ilgili icatların patentlenmesi için gereklilikler, son yıllarda giderek daha katı ve karmaşık hale gelmektedir.
Patent sistemi, Amerika Birleşik Devletleri’nde ekonominin canlandırılmasında ve yaşam kalitesinin artırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Buluş sahiplerine sınırlı bir süre için buluşları için münhasır bir hak vererek yenilik için bir teşvik görevi görür. Ayrıca, mucitlerin buluşlarını halka açıklamalarını zorunlu kılarak yararlı bilgilerin yayınlanmasını artırır ve hızlandırır. Patentler, ilaç ve biyoteknoloji endüstrilerinde özellikle önemlidir, çünkü son derece yüksek ürün geliştirme maliyetlerinin telafi edilebileceği bir mekanizma sağlarlar. Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi, yasal gereklilikleri karşılamayan patentlerin kamuya yayılmasını önlemek için patent sisteminde bir kapı bekçisi olarak hareket eder. Bir patent almak için yasal gereklilikler, özellikle farmasötik ve biyoteknolojik buluşlarla ilgili oldukları için tartışılmaktadır. Bir patent başvurusunu inceleme süreci, terapiyle ilgili buluşların patentlenebilirliğine karar verirken incelemeyi yapanların karşılaştığı bazı yüklerle birlikte kısaca açıklanmıştır.
Patentler ve patent portföyleri, inovasyonun sağlık alanına girmesi ile son yıllarda dikkat çekmektedir. Alanın önemi hem teorik hem de pratik olarak artmakta ve yeni ürün geliştirme giderek önem kazanmaktadır. Sağlığın inovatif yönü ile pek çok medikal patent üretilip geliştirilmiş olsa da tüm bu patentlerin bir arada organizasyonu, yönetimi, patent portföyünün sürdürülerek çoğaltılmasına yönelik alanlar için detaylı literatür incelemeleri gerekmektedir. Tüm farklı yöntemlere karşın sürdürülebilir, ilerleyebilir sağlık için bugüne kadar, patent portföy yönetiminde kalıcı bir model öne sürülememiştir. Bu alanda yapılan sistemik literatür taramaları ve patent gelişmeleri, bireyselleştirilmeden uzak olarak, tamamen başarılı bir referans çalışma modeli öne sürememişlerdir.
Patent portföy yönetiminin ayırt edici özelliklerini vurgulayan, geliştirilen ve üretilen patentleri değerlendiren sistematik literatür incelemelerinde, değerlendirmede önde gelen çok uluslu bir grup da dahil olmak üzere üç yaşam bilimleri şirketinin IP yöneticisi ile yapılan röportaj, patent portföy yönetimi hakkında ilgili bilgiler sağlanarak değerlendirme sağlanmıştır. Uzman görüşü: Portföy yönetimi, daha özel olarak yeni ürün geliştirme portföy teorisine ilişkin sistematik literatür taramasına ve röportaja dayalı olarak, makale, belgenin patent portföylerini yönetmek için bir referans modeli önermesini önermektedir. Bu yöntemlerde teorik bir model önermeye yardımcı olmak için, iyi geliştirilmiş ve sağlamlaştırılmış bir teori olduğu için new product development (NPD) portföy yönetimi yaklaşımını kullanılmıştır. Portföy teknikleri, NPD projelerini sistematik olarak analiz etmek için güçlü araçlardır ve bir şirket için uzun vadeli büyümeyi ve karlılığı optimize etmek için bir yol sağlamaktadır.
Tüm bu araştırmalara karşın net bir referans model ortaya konamamıştır. Tabipim projesi, hekimlerin saptadığı medikal alan sorunlarının, farklı uzmanlık alanındaki multidisipliner değerlendirmeleri eşliğinde çözümünü hedeflemektedir. Nihai son ürün açısından patentlenmiş tıbbi cihaz, ilaç, model ve yöntemler geliştirmeyi amaç edinmiştir.
İlaç şirketleri, güçlü bir patent portföyünü güvence altına alarak ve sürdürerek yeni bir farmasötik ürünü keşfetmek, geliştirmek ve pazar onayı almak için gerekli olan yatırımı telafi edebilir. Patent korumasını ve değerini en üst düzeye çıkarmak için şirketler, iş hedefleriyle uyumlu bir patent stratejisi geliştirmeli, şirket içinde patent farkındalığı oluşturmalı ve patentlenebilir buluşları belirleme prosedürleri oluşturmalı ve para kazanmaya yönelik başvurular hazırlamalıdır. Şirketler ayrıca yüksek değerli patentlere odaklanarak patent portföylerini proaktif olarak yönetmelidir.
Tabipim projesi tıbbi cihaz ve ilaç patent bölümü, patent portföy yönetiminin ayırt edici özelliklerini ortaya koyarak mühendis, farmakolog, temel tıbbi bilimci ve klinik hekimi sorun çözen bir ekosistemdeki ana fikir liderleri olarak tanımlamıştır. Toplamda temel olarak altı basamaklı bir model öne sürmektedirler. Birinci basamakta hekimler tarafından belirlenen medikal sorun ve sorunlar tespit edilir. İkinci basamakta, tüm bu sorunlar, ilgili alan uzmanları tarafından birlikte değerlendirilerek, teknoloji basamağına ve çözüm getirecek yeni teknolojilerle problemin hangi teknik veya teknikler ile çözümlenebileceği planlanmıştır. Üçüncü basamakta ilgili hekim ve uzmanlardan oluşan orijinal çözüm fikri, cihazı, ürünü, patentlenerek fikri ve sınai koruma altına alınması planlanmıştır. Bu aşamadan sonra dördüncü basamakta prototip, özgün ürün ve son ürün üretimi gelmektedir. Beşinci basamakta patent portföyünün gözden geçirilerek, geliştirilerek ilerletilmesi planlanmıştır. Altıncı basamakta geliştirilen son ürün ve prototipler tıbbi akademik yayın ve kitaplarla geçerlilik ve güvenlilik açıdan yayınlanacaktır. Teorik bir modeli, pratik model olarak önermeye yardımcı olmak için Tabipim patent yönetimi yaklaşımını kullandık. İyi geliştirilmiş ve sağlamlaştırılmış bir teoriyi pratiğe döktük. Bu sayede; 2020-2021 yıllarında altı aylık sürede beş ayrı fikrin patent başvurusu tamamlanmıştır. Uzun vadeli patent portföy büyümesini optimize etmek için bir yol sağlayarak Tabipim patent yönetim sisteminin ilk altı aylık etkinlik modelini uzun dönem sonuçlarını da paylaşmayı planlıyoruz. Bu şekilde gelişmekte olan ülkelerde, sınırlı sayıdaki inovatif beyin sayısını artırmayı, hekimlerin rutin monotonlaşan mesleklerini icraatlarında, ana kök sorunlarının ortadan kaldırılması sağlayarak, inovasyon ve yeni ürün geliştirmede, tüm paydaşları inovasyona çekerek büyük bir patent ekosistemi kurmanın yeni bir model olarak faydalı olacağını düşünüyoruz.
The requirements for patenting health technology-related inventions have become increasingly stringent and complex in recent years. The patent system plays an important role in stimulating the economy and improving the quality of life in the United States. It acts as an incentive for innovation by granting inventors an exclusive right to their inventions for a limited time. It also increases and speeds up the dissemination of useful information by requiring inventors to disclose their discoveries to the public. Patents are particularly important in the pharmaceutical and biotech industries because they provide a mechanism by which extremely high product development costs can be compensated. The United States Patent and Trademark Office acts as a gatekeeper in the patent system to prevent the public spread of patents that do not meet legal requirements.
Patents and patent portfolios have attracted attention in recent years with innovation entering the healthcare field. The importance of the field is increasing both theoretically and practically, and new product development is becoming increasingly important. Although many medical patents have been produced and developed with the innovative aspect of health, detailed literature reviews are required for the areas of the organization, management of all these patents, and the continuing and multiplication of the patent portfolio. Despite all the different methods, a permanent model in patent portfolio management has not been proposed for sustainable, progressive health until today. Systemic literature reviews and patent developments in this field have not been able to put forward a completely successful reference study model, far from individualization.
In the systematic literature reviews that emphasize the distinctive features of patent portfolio management, an interview with the IP manager of three life sciences companies, including a leading multinational group in evaluation, provided relevant information about patent portfolio management. Expert opinion: Based on a systematic literature review and interview on portfolio management, more specifically portfolio theory of new product development, the article proposes that the document propose a reference model for managing patent portfolios. To help propose a theoretical model in these methods, the new product development (NPD) portfolio management approach has been used as it is a well-developed and consolidated theory. Portfolio techniques are powerful tools for analyzing NPD projects systematically and provide a way to optimize long-term growth and profitability for a company (Mikkola, 2001) (Goffin and Mitchell, 2010) (Salerno et al., 2015).
Despite all these researches, a clear reference model has not been established. The Tabipim project aims to solve the medical field problems identified by physicians, accompanied by multidisciplinary evaluations in different fields of expertise. It aims to develop patented medical devices, drugs, models, and methods in terms of the final product.
By securing and maintaining a strong patent portfolio, pharmaceutical companies can compensate for the investment required to discover, develop, and gain market approval for a new pharmaceutical product. To maximize patent protection and value, companies must develop a patent strategy that aligns with business goals, build patent awareness within the company, and establish procedures for identifying patentable inventions and prepare applications for monetization. Companies should also proactively manage their patent portfolios, focusing on high-value patents (Weingarten and Cyr, 2019).
The medical device and drug patent division of the Tabipim project distinguish features of the patent portfolio management with identified engineers, pharmacologists, basic medical scientists, and clinicians as key idea leaders in a problem-solving ecosystem. In total, they propose a six-step model. In primary care, medical problems determined by physicians are determined. In the second step, all these problems were evaluated together by the relevant field experts, and it was planned which technique or techniques could be used to solve the problem with new technologies that would bring solutions to the technology step.
In the third stage, it is planned to put the original solution, idea, device, product, which consists of related physicians and experts, under intellectual and industrial protection by patents. After this stage, the fourth stage is the production of the prototype, original product, and final product. In the fifth step, it is planned to review, develop, and improve the patent portfolio. The final products and prototypes developed in the sixth step will be published in terms of validity and safety with medical academic publications and books. We used Tabipim’s patent management approach to help propose a theoretical model as a practical model. We have put a well-developed and consolidated theory into practice. In this way, Patent applications for five different ideas were completed in a period of six months in 2020-2021. We plan to share the long-term results of the effectiveness of Tabipim’s patent management system by providing a way to optimize long-term patent portfolio growth. In this way, we think that it will be beneficial as a new model to increase the number of limited innovative brains in developing countries, to eliminate the main problems of physicians in their routine monotonous professions, to create a large patent ecosystem by attracting all stakeholders in innovation and new product development.
Patentlerimiz
Tortor pretium viverra suspendisse potenti nullam ac. Fermentum posuere urna nec tincidunt. Nulla facilisi nullam vehicula ipsum.



