İnsanın Evrimi-2
Ayça Nur DEMİR
Bu yazı serimin ilk yazısında insan evrimine ufak bir giriş yaptık. 46 milyon yıl öncesine gidip maymunların atası sayılan ilk canlı ile tanışmış olduk. O zamandan günümüz 6 milyon yıl öncesine gelene kadar tek bir insana rastlamadığımızdan bahsettik.
Şimdi ise 6 ila 8 milyon yıl öncesinden başlayıp günümüze kadar ki atasal canlıları tanıyacağız. Onların genel vücut yapısından, zeka kapasitelerinden ve genel yaşam biçimlerinden bahsedeceğiz. Bu sayede insan evrimine daha detaylı bir giriş yapmış olacağız. Kemerlerinizi taktıysanız eğer yolculuğumuza başlayalım.
Homo Öncesi Türler
Bahsettiğimiz gibi yaklaşık 6 ila 8 milyon yıl gibi bir süreçten geçeceğimiz için farklı atasal canlılara tanık olacağız. Bilim insanları, antropologlar ve daha nice bu konu üzerine çalışan insanlar araştırma ve fosilleri sınıflama daha kolay olsun diye türleri kendi içinde Homo Öncesi Türler ve Homo Türleri diye ayırmışlardır. Bizler de önce Homo Öncesi Türler ile başlayacağız.
Sahelanthropus tchadensis
Kazı çalışmaları incelendiğinde ulaşılabilen en eski türümüz ve ilk atamız olarak sayılan Sahelanthropus tchadensis karşımıza çıkıyor. Halk adı Toumai Adamı olarak bilinen bu canlı diğer insanlara benzemiyor. Günümüzden 7 milyon yıl öncesine aittir. Bu tür için 1 adet kafatası, 5 parça çene kemiği, bir miktar diş keşfedilmiştir. Gerekli incelemeler yapıldığında bu türün insan-şempanze ortak atasına dair tüm özellikleri taşıdığı ortaya çıkmıştır. Bu canlı muhtemelen şempanzelerle olan doğrudan ortak atamız değil ama ona yakın bir türdür ve diğer bahsedeceğim tür ile bir karşılaştırma imkanı sunuyor.
Bu türe baktığımızda sahip olduğu özellikler insandan oldukça uzaktır ve daha çok maymunsu özellikler taşımaktadır. Beyninin kapasitesine bakıldığında 350 cc olduğu görülmektedir. İnsan beyni ise 1350 cc civarındadır ki ilerleyen süreçlerde bizim evrimimizde beynin gelişimi baya etkili olacaktır.
Bu türün beyin kapasitesi şempanzeler ile aynıdır ve insandan ziyade maymun özelliklerini daha çok taşımaktadır. Toumai Adamı’nın ise biraz daha fazla insansı özellikleri vardır ve incelenen fosillerde kaşlarının morfolojisi ve sırt yapısı insanla daha uyumludur. Ayrıca incelendiğinde iki ayağı üstünde yürüyebilen ilk tür olarak tahmin edilmektedir. Araştırmacılar da kafatasını incelediklerinde bunun mümkün olabileceğini belirtmişlerdir.
Bu tür için diyeceklerim şimdilik bu kadardır. Daha detaylı okuma yapmak isterseniz belirteceğim kaynakçadan yararlanabilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…
Kaynakça:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Sahelanthropus
- http://humanorigins.si.edu/evidence/human-fossils/species/sahelanthropus-tchadensis