Canan Dağdeviren Kimdir?
Ayça Nur DEMİR
Bu yazımda kendisine büyük bir hayranlık beslediğim, yaptığı çalışmaları ve yazdığı makalelerini düzenli olarak takip ettiğim bir bilim insanımızdan ve yaptığı son çalışmalardan bahsetmek istiyorum. Bu bilim insanımız Canan Dağdeviren.
Kimdir?
Canan Dağdeviren, 4 Mayıs 1985 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. İlk ve orta eğitimini Kocaeli’nde tamamlamıştır. 2007’de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini 2009’da tamamlamıştır. Aynı yıl Fulbright bursu kazanarak UIUC’da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başlamıştır ve bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yapmıştır.
Doktora derecesini Aralık 2014’te aldı. Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirmiştir. Forbes’in 30 Yaş Altı Bilim İnsanı listesinde de yer almıştır.
Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanıdır. 18 Eylül 2019 tarihi itibarıyla Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyetinin de bir üyesidir.
Kalp pili ve cilt kanserini teşhis eden icatları yanında Canan Dağdeviren hocamızın bir diğer çalışması ise Parkinson hastalarının hayatını kolaylaştıracak bir beyin iğnesi. Parkinson ile mücadelede kullanılan ilaçların direkt olarak beyne enjekte edilmesini sağlayan bu iğne, hastaların koordinasyon bozukluklarının tedavi edilmesine yardımcı olacaktır.
Tabi ki Canan hocamız boş duruyor mu? Asla. Şu an ekip arkadaşları ile birlikte ‘’elektronik sutyen’’ üzerine çalışmaktadır. Meme kanserinde erken teşhis için kullanılacak olan bu sutyen ile uzun süreli kişisel tedavi hedeflenmektedir.
Yurtdışında olup da Canan hocamız gibi daha nice bilim insanımız güzel çalışmalara imza atmaktadır. İnsanlığa faydalı olmak için ellerinden geleni yapmaktadır. Dileriz ki biz gençler de tıpkı bilim insanlarımız gibi güzel çalışmalara imza atar ve adımızı bilim tarihine altın harflerle yazdırırız.
Bilim dolu günlere…
Kaynakça:
1-Fotoğraf : https://conformabledecoders.media.mit.edu/people/canand.html
2-https://www.twinscience.com/tr/2020/02/14/basimiza-icat-cikartan-kadin-dr-canan-dagdeviren/