BİR KUYUYA TAŞ ATTINIZ GELEN SESİ DİNLEDİNİZ Mİ?
Dr. Öğretim Üyesi Aydanur AYDIN
Bugünlerde sıkça karşılaştığımız ve kendimizi yabancı hissettiğimiz birçok olaya şahit oluyoruz değil mi?
Etrafımızda dönen dünyadan yabancılaştığımız ve takibi bıraktığımızda büyük bilgi yığınları ile karşılaştığınızı duyabiliyorum siz daha bu satırları okurken.. Endişelenmeyin hepimiz aynı durumdayız. Öğrenmenin yaşı ve zamanı yok kabul ettik ancak artık yeri ve sınırı gibi daha birçok şeyi de yok.
Değişen bu dünyaya ayak uydurmak mı, uyduramamak mı, gelişimlerin gerisinde kalmak ya da takip edememek mi? Hangisi sorunun tanımı tam olarak? Ben söyleyebilirim katılırsınız ya da katılmazsınız ama HEPSİ!!
İnovasyon kültürü ile ülkemizde o kadar çok şey değişti ki bir de pandemi var elbette. İnsanlar online platformlardan her şeyi yapmaya alıştılar, eskiden (ki 2020 yılından bahsediyoruz) randevusunu telefonla arayıp alamayan teyzemiz artık aşı randevusunu almadan hastaneye gitmek istemiyor. Bu değişime ve dönüşüme direnç göstermek artık mümkün değil.
Sağlık çalışanları ile hastalar arasında kurulan bu online kanal ile neler yapacağımızı konuşmak için artık geç bile kaldık kabul edelim. Dünya’da hasta takibi 80’lerden itibaren telefon ile yapıldığı görülmekte. Ülkemizde ise telefon ile hasta takibi ülke genelinde 2000’lerde uygulanmaya başladı. Madem artık karşı konulamaz bir dönüşüm söz konusu neler yapabileceğimizi konuşmalı ve detaylandırmalıyız değil mi?
Kullanılan teknolojik ürünlerin geniş bir yelpazesi var. Hangisi fikriniz için daha uygun? Hangi yöntem diğerine göre daha başarılı? Hangi hasta türü için hangi araç kullanılmalı? Mobil erişim her şeyi çözebilir mi? ……
Bu soruları sizde soruyor ve cevap arıyorsanız fikirlerinizi paylaşın konuşalım. Sizce de denemeye değmez mi?
Bir sonraki yazıda fikirlerinizle ilgili konuşmak dileklerimle.
Sevgi ve saygılarımla.
1 thought on “BİR KUYUYA TAŞ ATTINIZ GELEN SESİ DİNLEDİNİZ Mİ?”
Aydanur merhaba, çok doğru bir tespit, aslında var olan teknolojiyi zorda kalınca kullanmaya başladık, keşke daha önce başlayabilseydik… Özellikle sağlık hizmetlerinde kullanılması gerekli olan teknolojinin sadece tanılama, randevu ya da takip için değil eğitim için de kullanılması gereklidir. Hasta eğitimi için kullanımının artırılması gerektiğine inanıyorum..