Asperger Sendromu
Ayça Nur DEMİR
Bilim dünyasına baktığımızda farklı farklı hastalık ve sendromların olduğunu görüyoruz. Bazıları var ki onları detaylı olarak incelediğimizde ne kadar ilginç ve çözülmesinin pek kolay olmadığını görüyoruz. Bunlardan biri bugün bahsedeceğim Asperger sendromudur.
Asperger Sendromu Nedir?
Öncelikle bu sendromun tanımından ve tarihçesinden bahsedelim. Asperger sendromunun adı Avusturyalı çocuk doktoru Hans Asperger’den gelmektedir. Asperger, 1944 yılında, tedavi için gelen iletişim becerileri eksik, yaşıtlarıyla empati kuramayan ve fiziksel olarak sakar olan çocukları tanımlamıştır.
Baktığımızda bu sendromun birçok yönü hakkında cevaplanmamış sorular bulunmaktadır. Örneğin Asperger sendromu ile yüksek işlevli otizm arasındaki farklar keskin değildir. Her ne kadar araştırmalar bu sendromun genetik kökenli olduğunu desteklese ve beyin görüntüleme teknikleri beynin özel bölgelerinde yapısal ve işlevsel farklılıklar tespit etmiş olsa da kesin nedeni bilinmemektedir. Bazı kaynaklarda ise bu sendromun otizmin bir alt dalı olabileceği geçmektedir. Ama dediğimiz gibi bu bilgiler kesin değildir.
Tedavi durumuna gelirsek, Asperger sendromu için tek ve kesin bir tedavi şekli yoktur ve çeşitli müdahalelerin etkinliği yalnızca belirli birkaç veri ile desteklenmektedir. Müdahaleler daha çok bu sendroma sahip bireylerdeki belirtileri ve işlevselliği geliştirmeye yöneliktir. Tedavinin ana yöntemi zayıf iletişim becerileri, takıntılı ya da yineleyici rutinler ve sakarlık gibi özel bozukluklar üzerine yoğunlaşır. Asperger sendromu olan bireylerin büyük çoğunluğu farklılıklarıyla başa çıkmayı ve onlara adapte olmayı öğrenebilmektedir ama bağımsız bir yaşam sürebilmeleri için sürekli moral desteğe ve teşvike ihtiyaçları olabilir. Bu yönden baktığımızda otizme ne kadar da benziyor değil mi? Zaten bu iki sendromun birbirine benzer olduğundan söz ettik.
Araştırmacılar ve Asperger sendromlu kişiler, Asperger sendromunun iyileştirilmesi gereken bir hastalık ve normalden bir sapma olduğuna dair görüşlerden uzaklaşılıp, bunun bir engellilikten çok farklılık olduğu görüşüne yakınlaşılmasını sağlamıştır. Ayrıca yapılan bir incelemede de bu sendroma sahip kişilerin üstün bir zekaya sahip olduğu görülmüştür. Tabi incelemeler devam etmektedir.
Kaynakça:
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Asperger_sendromu
- https://www.asperger-asperder.org/otizm-ve-asperger-sendromu-nedir/