Alzheimer Hastalığına Yeni Bakış Açıları
Ayça Nur DEMİR
Bugün sizlere yurtdışında Alzheimer hastalığına bir çözüm bulmak için yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vereceğim. Bu hastalık nedir, insanlar üzerinde nasıl bir etkisi vardır ve son olarak yeni bulunan yaklaşımlar nelerdir onlar hakkında bilgi vereceğim.
Alzheimer Nedir?
Öncelikle bu hastalık nedir ondan başlayalım. Baktığımızda Alzheimer hastalığı çağımızın ciddi hastalıklarından biridir. Beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak hafıza kaybı, bunama ve genel anlamda bilişsel fonksiyonların azalması şeklinde gelişen tıbbi bir durumdur. Hastalığın bulunduğu kişilerde beyinde beta amiloid plaklarının görülmesi söz konusudur. Başlangıç evresinde yalnızca basit unutkanlıklarla kendini belli eden hastalık, zaman geçtikçe hastanın yakın geçmişte yaşadığı olayları unutmasına ve aile fertleri ile yakın çevresini tanıyamamasına kadar ilerleyebilir. Hastalığın daha ileri evrelerinde ise hastalar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanarak bakıma muhtaç duruma gelir.
Hastalık çoğunlukla 65 yaş ve üzerindeki bireyleri etkilese de daha genç başlangıçlı örneklerine de sıklıkla rastlanması nedeniyle bir yaşlılık dönemi hastalığı olarak nitelendirilemez.
Peki Ne Tür Çalışmalar Yapılmakta Şu An?
Florida Eyalet Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir çalışmada, tedavi edilemez ve ilerleyici olan bu hastalığın anlaşılmasında bazı sonuçlara ulaşıldı. Florida Eyalet Üniversitesi Psikoloji Profesörü Aaron Wilber ve yüksek lisans öğrencisi Sarah Danielle Benthem, beynin iki bölümünün uyku sırasında etkileşime girmesinin Alzheimer hastalarının yaşadığı belirtileri açıklayabildiğini gösterdi. Uyku sırasındaki bu etkileşimlerin anıların oluşmasına izin verdiğine ve bu nedenle Alzheimer hastalığı olan bir kişinin beynindeki bu normal sistemin başarısızlığına neden olan belleğin neden bozulduğunu açıklayabilir.
Wilber ve Benthem’in, hastalığın fare modellerinde beyin dalgalarını ölçmeye dayanan çalışması, araştırmacılara Alzheimer’e, beynin iki bölümünün uyku sırasında nasıl etkileşime girebileceği de dahil olmak üzere bir dizi yeni fikir verdi.
Ekip, hafıza tekrarlaması olarak bilinen bir fenomeni Alzheimer hastalığının fare modelinde bozulmuş mekansal öğrenme ve hafızanın potansiyel bir nedeni olarak incelemişti. Bu bellek tekrarlama periyotları sırasında, insanlarda Alzheimer Hastalığının modelleme yönlerinin farelerin hipokampus ve parietal korteks arasında fonksiyonel etkileşimleri bozduğunu buldular.
Hipokampus bölgesinin anıların saklanmasında önemli bir yeri vardır ve beynin diğer bölümlerinin bu kişisel deneyimlerden genelleştirilmiş bilgiyi çıkarmasında yardımcı olması için önemli olduğu düşünülmektedir.
Dünya üzerinde maalesef 47 milyondan fazla insan bu hastalıkla yaşıyor ve bu rakamın önümüzdeki on yıl içinde 76 milyon olacağı tahmin ediliyor.
Kaynakça:
- https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200617174812.htm
- https://www.florence.com.tr/alzheimer-hastaligi